Händelser RSS - Dalarna

fredag 29 januari 2010

Linnés Sävja

Gunnar cyklade sommaren 2009 förbi Sävja gård och Linné huset och cyklade 255 hem.



--------------------------------------------------------------------------------
Page 2
2LINNÉS SÄVJA MED OMNEJD dåtid, nutid och framtidInledningÅr 2007 firas 300-årsjubileumet av Carl von Linnés födelse inte bara i Uppsala, Smålandoch Dalarna utan på andra platser i vårt land. Planering och reparationer har påbörjats ochförväntas vara helt avslutade i början av nästa år. Exteriören på Linnémuseét är nymålad i1700-talsfärger:gula fasader, gröna fönsterluckor och svart tak och i Orangeriet iBotaniska trädgården pågår reparationsarbeten inne och ute. Personligen anser jag attäven Linnés Sävja behöver få en ordentlig renovering inför jubileumsåret.Turistande svenskar och utländska turister kommer att besöka alla de platser där Carl vonLinné bodde och verkade (UNT 2006 05 18). I Uppsala kommer Botaniska trädgården,Linnés Hammarby, Linnéträdgården och Linnés Sävja att bli de mest intressanta platsernaför alla Linnéintresserade. År 2007 kommer turistprojektet ”Res i Linnés fotspår iUppland” att lanseras.Linnés Historiska Landskap har arbetat med att identifiera sträckningarna av Linnés åttaexkursioner. Uppsala Kommun restaurerar stigarna och målet är att alla ska görastillgängliga och märkas ut till 2007. Stolparna görs i lärkträd vilka är blåmålade påtoppen, och en bild på Carl von Linné ska också sättas upp på stolparna.Jag vet att lärarna i Uppsävjaskolan planerar att göra ett projekt tillsammans medeleverna om Carl von Linné och de hoppas att bli klara i tid till 23 maj 2007.(Muntlig information av en bekant lärare).Jag tycker att det är viktigt ge skolbarnenkunskap om Linné och på så sätt väcka deras intresse att vandra och kanske botanisera ivår mångartiga och vackra natur. Vi svenskar har all anledning att vara stolta över Carlvon Linnés tvärvetenskapliga arbeten och speciellt uppsalaborna kan bli Carl von Linnés”ambassadörer”. Fler uppslag som Marie Öhrns barn-och familjepjäs ”Krasseblixtrar”kan väcka skolbarnens intresse för att få veta mer om vetenskapsmannen Carl von Linné.Jag tycker att kultur, traditioner och bevarad miljö i allmänhet är mycket värdefulla attlämna över till kommande generationer, och Linnés Historiska Landskap i synnerhet intebara inför jubileumsåret utan i all framtid. DÅTIDHur såg Linnés Sävja ut på Carl von Linnés tid?Sävja By bestod av åtta hemman varav Carl von Linné köpte fem bl a, Linnés Sävja somdå kallades för Öfre Säfja men senare kallades för Opp-Sävja eller Upp-Sävja.Den gård som kallas Linnés Sävja är boningshuset till Opp-Sävja eller Sävja nr 1.Carl von Linné blev godsägare mätt med den tidens mått.
--------------------------------------------------------------------------------
Page 3
3Figur 1 Enligt bilden ovan ägde Carl von Linné ca 100 ha mark i Sävja och totalt 340 ha ihela Danmark socken. (Brugård 1997) På 1700-talet var det barmark eller sk svinvall och sparsamt med träd och buskage i Sävja. Carl von Linné hade en vidsträckt utsikt från sina rum på övervåningen i Linné-huset. Lövträdsplanteringarna runt boningshuet är troligen från Linnés tid men flera hardött pga svår röta. Carl von Linné ville ha skog och grönska och planterade askar i formav en allé tillsammans med bysmeden Hans Hansson. Fem askar återstår och den störstaär 22 m hög och omkretsen är 3 m i brösthöjd. Söder om allén fanns troligen en talldungesom kallades för ”parken”. Rutger Sernande besökte 1910 Sävja och räknade ett trettiotal20 m höga tallar. Sernander räknade årsringarna på några stubbar och konstaterade attträden var ungplantor på 1700-talet. (Strandell 1989)Bakom Linnéhuset finns en gråpoppel. Den anses härstamma från en silverpoppel frånLinnés tid. Silverfpoppeln bildade tillsammans med en asp en hybrid. (Strandell 1989) Långhundraleden i Uppland och förbindelsen mellan inlandet och havet var viktiga förgångna generationer i Sävja med omnejd. Sävja har, som namnet antyder, en gång legatvid en sjöstrand, stranden av den gamla sjön Lögaren. (Strandell 1989) I det stora sank-ängsområdet söder och öster om Uppsala tror jag att Carl von Linné gick på mindre vägaroch stigar från Uppsala till Linnés Sävja. När han gick eller for med häst och vagn såghan tät skog från den punkt där järnvägen nu går ända fram till Sävja. Det var säkert enhärlig promenad när solen sken men om det regnade eller blåste var det antagligen dåsom nu mindre angenämnt. Exakt hur många människor som bodde i Sävja på 1700-talethar jag inte lyckats få korrekt uppgift om. Men det bodde folk här och där för det fannsdragontorp och solddattorp, bl a nära tjärnen Glupen låg dragontorpet Svedden ungefärdär koloniområdet söder om Linnés Resväg ligger. Dokument som exakt visar hur bebyggelsen såg ut i Sävja 1758 finns inte men det finnskartor som visar att husen låg i en fyrkant runt en rektangulär gårdsplan. (Strandell 1989)
--------------------------------------------------------------------------------
Page 4
4Figur 2. Karta över Linnés Sävja under Linnés tid (Strandell 19891. Linnéhuset2. Källaren med svale. Svale var ett speciellt utrymme i gamla allmogebyggnader.3. Portlidret med spannmåls- och visthusbod revs i början av detta sekel.4. Bodar och vedlider. Den del av byggnaden närmast vägen anses vara från 1600- talet och användes som stall. Källaren och bodarna mitt emot Linnéhuset var förfallna och revs 1880. På Linnés tid hade huset torvtak.År 1907 i samband med firandet av 200-årsdagen av Linnés födelse fanns portlidret kvarmen revs 1910 då det var förfallet. En brant trappa ledde upp till Carl von Linnés lillatvårumslägenhet med egen ingång ovanför brygghuset. Th. M. Fries beskrev Carl vonLinnés lägenhet de sk, Linnerummen, med ”tapeter från golf till tak målade med storaqvistar, med röda och blå rosor samt foglar med långa stjertar”. (Strandell 1989) För attbetona det ståndsmässiga med att ha en separat bostad fick den valmtak som ansågs varalite lyxigt. Dörrlåsen till Linné-rummen är från 1600-talet. På nedre botten fanns kök,kammare, men även brygghus och förstuga och där bodde arrendatorn. Två trappor leddeupp till övervåningen en från förstugan på nedre botten och en från gården. Inga möblerfrån Linnés tid finns kvar på Linnés Sävja, men köksstolarna är förvarade på LinnésHammarby. Spiselhällen, framför vilken Linné låg vid sitt sista besök på Sävja julen1777, finns kvar. Fönsterglasen är från Linnés tid men flera har med tiden gått sönder.Boningshuset restaurerades 1938 under ledning av landsantikvarie Nila Ålenius.Linnéhuset fick då det utseende det hade på Linnés tid, med undantag av rappningen påväggarna och teglet på taket. (Strandell 1989) Det var antagligen en ganska primitiv bostad med endast värme från spishällen och frånen eventuell kakelugn. Källor med friskt vatten är och var livsviktiga för människor ochdjur och på Carl von Linnés tid låg en källa där Sävja kyrka sedemera byggdes..
--------------------------------------------------------------------------------
Page 5
5Varför köpte Carl von Linné Sävja?50 år gammal köpte Carl von Linné 1758 Hammarby och Sävja för 80000 dalerkopparmynt av hovjägmästare Anders von Schönberg som var ägare till Aspnäs gård.I sitt brev till vännen Abraham Bäck 22 december 1758 berättar Carl von Linné medglädje och oro att han hade köpt Hammarby och Sävja. Han kände glädje att han och familjen kunde bo på landet varje sommar och även fira påsk och jul, men hade djup oroför ekonomin (Strandell 1989).Carl von Linné ville komma bort från den fuktiga och ohälsosamma Svartbäcken och han ville säkert ge sin familj förmånen att få uppleva det som Carl von Linné skrev 1733:”Ute på landsbygden, var man ser, syns grönt som vederkvicker ögonen, varföre ockSkaparen gjort hela jorden grön , härpå spela blommor av allehanda och hvarjehandakulörer, som exicitera och göra människan nöje”. (Strandell 1989) Carl von Linné var uppvuxen på landet och älskade naturen och såg nytta med nöje i alltvackert vad Gud/Skaparen givit människan att njuta av och bevara. Nyttotänkandet varviktigt under 1700-talet och Linné hade en religiös naturuppfattning. Han sade att Gudhade skapat hela världen som en vacker blomtapet för att ge människorna möjlighet att bo och leva. När jag läser om Linné får jag mer och mer intrycket att han var både fatalistoch vidskeplig i sin religiösa tro. Jag har den uppfattningen att barndomen satte prägel på Carl von Linnés vuxna liv bådesom privatperson och som vetenskapsman. Hemma i Småland tillbringade han ofta tidmed fadern Nils ute i naturen och faderns intresse och kunnighet väckte hans nyfikenhet.Carl von Linné och brodern Samuel brevväxlade och i breven till Samuel skrev Linnémycket melankoliskt om barndomsminnena och om sin hemlängtan. Linné önskade atthan hade haft möjlighet att besöka föräldrarhemmet oftare. Carl von Linné var professor, kungaparets livläkare och hade brevkontakter med andravetenskapsmän i Sverige och i andra länder, så han ville bo mer respektabelt. Till Sävjabjöd Carl von Linné inte sina gäster. Jag fantiserar, hur han på Hammarby pekade motSävja och sade stolt till gästerna, att därborta äger jag en gård som heter Sävja. Carl vonLinné ägde inte bostaden i Linnéträdgården och köpet av Sävja och Hammarby var enbra investering och en säkerhet för familjens framtid. Carl von Linné var som sagt månom familjens trygghet och 17 juni 1769 skrev han ett testamente med ett tillägg 1776 därhan klart och tydligt skrev vad varje familjemedlem skulle få ärva efter hans död. Under det sjuåriga kriget 1757-1762 var Sävjas dragoner med Livregementet till häst iPommern och som rusthållare hade Carl von Linné stora svårigheter att hålla två soldaterständigt i tjänst. Rusthållaren Linné skulle hålla sina ryttare med torpställen och med jordatt bruka. Enligt den sk Grillska förteckningen fanns 17 soldattorp och 13 dragontorp i Danmarkssocken under 1600-talet. (Berglund 2004)
--------------------------------------------------------------------------------
Page 6
6Vad använde Carl von Linné Sävja till?På Sävja fanns inte plats för Carl von Linnés stora familj utan dit åkte han för att få lugnoch ro och Sävja blev hans egen retreatplats. Han älskade sin fru och barnen, men påHammarby var det stoj och stök från morgon till kväll. Jag förstår att Linné tröttnadeibland på att höra hustrun Sara Lisas gnat på barnen och tjänstefolket.Jag tror att Carl von Linné arrenderade ut åker och skog tillhörande Sävja, för att haninte var så förtjust i, men framförallt inte hade tid att arbeta som bonde. Allt var ganskaprimitivt på Sävja men enkelheten passade Carl von Linné. Han köpte Hammarby ochSävja för som professor ville han bo ståndsmässigt, men han glömde aldrig sin enklauppväxt. Carl von Linné var i mångt och mycket en komplex person som privatpersonoch som vetenskapsman. Det finns ingen säker dokumentation hur ofta han åkte ut tillSävja men den 11 juni 1759 kom Carl von Linné till Sävja för det skulle hållas gräns-dragningsförrättning. (Strandell 1989) Jag tror att han ibland åkte häst och vagn, speciellt då han kände sig deprimerad ochsjuklig, men som den naturmänniska Carl von Linné var, promenerade han gärna tillSävja från Hammarby eller Uppsala. Längs vandringsleden Herbatio Danensis finns träd och växter kvar från Carl von Linnéstid som han och hans studenter hittade. Carl von Linné var inte bara biolog, författare,läkare utan han var också en entusiasmerande lärare och skicklig pedagog. Vid uppehålleti Linnés Sävja förmodar jag att lärjungarna ställde frågor om de träd och växter som dehade samlat in under vandringen och Carl von Linné gav råd och förklarade. Carl vonLinné och hans studenter hade roligt och trevligt ihop och vid 11-tiden åt de frukost.Arrendatorn på Sävja såg till att Carl von Linnés båda rum var uppvärmda i tid innan hankom till Sävja. I dag ser Linnés Sävja mycket annorlunda ut än på Linnés tid och man kan inte exakt gåHerbatio Danensis enligt den ursprungliga banan pga vägar och bebyggelse. För att utröna hur Herbatio Danensis har gått har man studerat och översatt gamla artlistor, 1700-talskartor och protokoll. Kunskapen har man fått tack vare förteckningarna som finns be-varade men även studenternas egna anteckningar. Jag tycker sträckningen är naturlig attHerbatio Danensis då som nu går från Sävja över ängarna ner mot järnvägen och framtill Aspkällsbacken med sin vackra torrbacksflora och sina källor. Jag tror, att Sävja hade speciell betydelse för Carl von Linné, för oftast hade han mycketfolk omkring i Uppsala och ute på Hammarby och han behövde lugnet för att samlatankarna. Hans sista besök på Sävja var vid jultid 1777 då Carl von Linné bad kördrängenatt köra honom till Sävja. Han var gammal och sjuklig och ville rå sig själv och kännastillheten. Carl von Linné var inte ensam för gårdsfolket bodde på bottenvåningen. Carlvon Linné trivdes med dem och det var till dem han kom denna decemberdag. Han ladesig på fällen framför eldstaden och rökte på sin pipa fast han var medveten om tobakensskadeverkningar.
--------------------------------------------------------------------------------
Page 7
7NUTIDHur ser Linnés Sävja ut idag?Carl von Linné skulle inte känna igen omgivningarna runt sitt Sävja trots att det finnsrester av åkrar och vägar kvar från hans tid.Källaren och bodarna mitt emot Linnéhuset var förfallna och revs 1880. De tvågråmålade flyglarna byggdes 1880 på samma plats där det på Linnés tid fannskällare och bodar. Den östra flygeln hyrs av Lions Club Sävja och där bedrivs dagtid barnverksamhet och västra flygeln tillhör den nuvarande arrendatorn. MittemotLinnéhuset ligger Sävja kyrka som blev klar 1984 och bredvid kyrkan ligger ett grupp-boende. På var sin sida om Carl von Linnés väg ligger två mindre rödmålade byggnader,den ena nära gruppboendet är fd stallet och den andra ligger i vinkel mot den vänstraflygeln. Den byggnaden är boden från Olof Celsius´ bostad i Uppsala som flyttades tillLinnés Sävja på 1970-talet.Bergsbrunna var länge ett sommarstugeområde med ren jordbruksbygd runt om och medBergsbrunna som stationssamhälle. Villaområdena Vilan och Nåntuna byggdes ut på1960-och 1970-talen. Det nya bostadsområdet Sävja började byggas 1983/1984 trotsmånga protester från de boende i Bergsbrunna, Nåntuna och Vilan, för ortsborna ville hakvar sina fina strövområden i närområdet.Jag anser att Linnés Sävja länge har varit och är ett mycket bortglömt och lågprioteratLinnéminne. Framlidne Sven Berglund var medlem i Danmarks Hembygdsförening och initiativtagaren till att Linnés Sävja skulle bli mer ihågkommet. År 2005 bildade UppsalaKommun en projektgrupp, bestående av Danmarks Hembygdsförening, Länsstyrelsen,Upplandsmuseét och Uppsala Kommun att diskutera hur Linnés Sävja ska bli restaureratexteriört och interiört.Danmark Hembygdsförening som bildades 1986 är värda en eloge för att de 1994/1995beslöt att starta utställningen om Carl von Linné som läkare och hans medicinalväxteroch den vackra örtagården. På övervåningen i Linnéhuset ordnas några gånger varje årvälbesökta konstutställningar där lovande konstnärer från Uppsalaområdet får möjlighetatt få ställa ut sina akvareller, foton och oljemålningar. På Linnés Sävja bodde Linnéättlingarna ända fram till 1965 med några års avbrott påmitten av 1800-talet. De trivdes gott med de enkla förhållandena på Sävja och hade ingentanke på att lämna det. Men när den nya vägen drogs genom Sävja och delade gården ochskogen från åkrarna, när motorbullret och bebyggelsen kom närmare då försvann idylllenoch Linnés Sävja såldes till byggnadsfirman Olson & Skarne som efter några år sålde tillUppsala Kommun. (Strandell 1989)
--------------------------------------------------------------------------------
Page 8
8Hur ska Linnés Sävja bevaras i framtiden?Medlemmarna i Danmarks Hembygdsförening och Lions Club gör en stor ideell insatsmed skötsel och visningar av Linnés Sävja. Det är positivt att Danmarks Hembygds-förening år 1994 beslöt att skapa en utställning om Carl von Linné som läkare och somlivläkare/archiater. Utställningen finns på bottenvåningen i Linnéhuset och där visasgamla kirurgredskap. Medicinalväxterna var viktiga på 1700-talet så en del av utställningen handlar om Carlvon Linné och hans medicinalväxter och en del handlar om moderna medicinalväxter. Avdagens läkemedel kommer 40% antingen direkt från naturen eller indirekt som råvaru-källa. Örtagården ligger vid Linnéhusets västra gavel och där odlas ett urval av de medicinal-växter som omtalas i den permanenta utställningen. Medicinalväxternas användning haråtergetts efter äldre örtaböcker, speciellt Carl von Linnés inhemska medicinalväxter skriven av Karl Hedbom 1919. Karl Lars Jonsson och akademiörtagårdsmästaren GunnarPeterson från Linnéträdgården gav råd och stöd till Danmarks Hembygdsförening. Figur 3. Örtagården vid Linnés SävjaFRAMTID
--------------------------------------------------------------------------------
Page 9
9Vilket intresse kommer att väga starkast: att bevara Linnés Sävja eller verkställaden planerade utbyggnaden av Sävja och Bergsbrunna?Danmarks Hembygdsförening, Linnés Vänner ,Svenska Linnésällskapet och SällskapetLinnés Hammarby är föreningar som vårdar och vill bevara den linneanska traditionen.De ansvariga politikerna i Uppsala Kommun hävdar att värdefulla kulturmiljöer skabevaras, levandegöras och utvecklas. Men enligt översiktsplanen för Uppsala stad 2002projekteras en utbyggnad av större delen av åkrarna och ängarna söder och och öster omKuggebro samt västra Nåntuna och Sävja in i Lunsen.Figur 4. Utveckling av Sävja-Bergsbrunnaområdet, enligt kartunderlaget ur UNT 2005-10-21En pernament järnvägsstation i Bergsbrunna kommer antagligen att byggas och därmeden ökad bil-och busstrafik på Skogsvägen förbi Linnés Sävja och Bergsbrunna. På andrasidan järnvägen ligger Aspkällan, Aspkällsbacken med sina järnåldersgravar och unikatorrbacksflora, Sävjaån med sitt historiska förflutna som Långhundraled och en del avÅrike Fyris.Byggnationerna skulle för all framtid orsaka en radikal förändring av hela området ochhelhetsbilden av Linnés Historiska Landskap. En ny väg genom Lunsen skulle förstöra vandringsleder, Lunsentorpet, bäckravinerna vid Vreten som är viktig för alla uppsala-bor, framför allt för de människor som bor i Bergsbrunna , Sävja men även för de sombor i Nåntuna och Vilan. (Nygren 2005) MIN SLUTSATS
--------------------------------------------------------------------------------
Page 10
10Vi alla som värnar om att bevara Linnés Historiska Landskap måste lyfta fram LinnésSävja som så lätt faller i skymundan. I jämförelse med Linnéträdgården och LinnésHammarby tycker jag att informationen om Linnés Sävja är bristfällig. Allt som finns attläsa om Linnés Sävja eller Linnégården, som blir det nya namnet, är oftast sammainnehåll från källa till källa. År 1994 blev Linnéhuset vid Sävja byggnadsminne ochLänsstyrelsen utreder om ett eller flera Linnéminnen kan utses till världsarv. Det ärvärdefullt att sprida kunskap om vad Linnés Sävja betydde för Linné, inte bara införjubileumsåret 2007. Politikerna kommer säkert att satsa resurser att bevara Botaniska trädgården, Linné-trädgården med Linnémuseét och Orangeriet och Linnés Hammarby men den planeradeutbyggnaden söder och öster om Kuggebro blir svårt att stoppa, tror jag. Personligenanser jag att det skulle vara förfärligt att bygga den sk Linnéstaden och eventuellt en vägdär Sävja gård ligger och en annan väg genom Lunsen. Det skulle på sikt förstöra denfina miljön i Uppsalas södra närområde. Ett lämpligt alternativ till ett nytt bostadsområdeär ett obebyggt skogsområde längs med Stenbrohultsvägen och Skåneresan i Sävja 3. Förnågra år sedan planerades att bygga affärer och bostäder där som stoppades, men inte pgaprotester utan pga det låga intresset att bygga hos vederbörande byggbolag.Trots att flera föreningar och många Uppsalabor värnar om Linnés Historiska Landskap,så är de politiska planerna och besluten svåra och rent av omöjliga att stoppa eller attändra på. Ett sådant exempel är planerna att bygga bostäder längs med Luthagsesplandentrots de närboendes protester och förstörelsen av det lummiga grönområdet vidEconomicum.Det finns ingen enkel lösning för att få alla medborgare att värna om vår kultur och våratraditioner och för att få alla berörda parter att arbeta åt samma håll. I Sverige har vi hafthöga skatter länge men bristerna och de olika behoven blir inte mindre. Jag har märkt påmina vänner och bekanta att med hänsyn till detta anser de att kultur, natur och traditionerblir än mindre viktiga och nödvändiga. Vi måste mer och mer vara beredda att satsa påfrivilliga och ideella ekonomiska och personliga insatser för att värna om svensk kultur,traditioner och fina miljöer som Linnés Historiska Landskap.REFERENSERBerglund, Sven 2004 Soldat- och dragontorp, Danmarks Hembygdsförenings årskrift Uppsala s. 36-39Brugård, Gustav 1997 Linné som godsägare i Danmarks socken, Danmarks Hembygdsförenings årsskrift, Uppsala s.7Nygren, Arne 2005 Danmar k- där ska Uppsala växa, Danmarks Hembygds- förenings årsskrift, Uppsala s. 9-11Olson, Gunnar 1994 Linnés Sävja –utställning och örtagård byggs upp, Danmarks Hembygdsförenings årsskrift, Uppsala s. 11 Strandell, Birger 1989 Linnés Sävja, Uppsala s. 1-27

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen med din kommentar,vårda språket!